Комунистическия режим в българия

Комунистическият режим в България започва след Втората световна война и продължава до 1989 година, когато държавата преминава към демократична форма на управление. В този период от време България е била социалистическа държава, която е била под управлението на Българската комунистическа партия (БКП).

През 1944 година, БКП и военните сили на Съветския съюз са свалили правителството на цар Борис III и е установена национална коалиционна правителствена система. През 1946 година е обявена република България, която е станала еднопартийна комунистическа държава. От този момент на властта в България са били комунистически партии, а гражданите са били лишени от свобода на словото и на събирането.

През комунистическия период в България, правителството и БКП са извършвали голям брой престъпления срещу своите граждани. Множество хора са били осъдени на заточение, изтезания и понижаващи условия на живот. Българската секретна полиция – Държавна сигурност, е била средство за репресии и контрол върху гражданите на България.

В този период от време, икономиката на България е била централизирана и контролирана от държавата. Множество предприятия и земеделски стопанства са били национализирани, а частната собственост е била забранена. Икономическата система е била характеризирана с ниска ефективност и малък брой иновации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *